Municipal market of Belo Horizonte / Mercado Central de Belo Horizonte

I have always made clear my passion for municipal markets, which I consider to be one of the most important gastronomic centers in cities or even entire regions, and they bring together almost all the authentic items of regional cuisine. Thus, we can taste a little bit of almost every typical foods of the region and what each place has the best in terms of regional seasonings and products.

Here in Belo Horizonte, where unfortunately I stayed for only one day, I did not even think twice about deciding where to spend the hours I had in the city.

I had already come to Belo Horizonte in other opportunities, so I already knew the “Mercado Central”, but sometimes I think I may have gone a thousand times in certain places and whenever I come back it seems like the first time. And every day more, I realize that this happens almost always with central markets. The “Ver-o-Peso” in Belém, in the center of marajoara culture, one of my favorite places in the world; the Chelsea Market in New York, that the only word I can use is “love”; the “Mercadão de São Paulo”; among others. And with this market in Belo Horizonte is not different.

Founded on September 7, 1929, it united in the same place the two local fairs.

Initially in the open air, from 1964 it was acquired by the fair owners who built a shed and began to revitalize until the marked reach what we have today, an immense center of 14.000m2 that includes stores of spices, typical foods, restaurants, bars, shops, handicrafts and articles from all regions of Minas Gerais.

Today the market is much more than a center for buying and selling regional items and has become one of the most important tourist spots in the city. Virtually from Sunday to Sunday is filled with visitors who squeeze through the aisles of the market.

In the Market we can not fail to taste the delicacies served from the various bars of the place, with emphasis on the ox liver with “giló” and the cracklings of the regions, which are always crunchy and dry.

In addition, each marketer offers a small piece of what they are selling and by going through each aisle you can taste almost everything sold on the market, from the famous Minas Gerais cheeses to jams and dulce de leche.

If I lived in Belo Horizonte I would certainly visit the Market at least once a week. Those who go only to visit, even for a few hours like me, have no other place where you live as much of the culture of Minas Gerais as the Central Market. So if you are in the capital of Minas Gerais, visit this market. You will not regret!

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Em português…

Mercado municipal de Belo Horizonte.

Sempre deixei clara minha paixão por mercados municipais, que considero um dos mais importantes polos gastronômicos das cidades ou até de regiões inteiras e reúnem praticamente todos os itens autênticos da culinária regional. Assim, podemos experimentar um pedacinho de cada comida típica da região e do que cada local tem de melhor em termos de temperos e produtos regionais.

Aqui em Belo Horizonte, onde infelizmente fiquei por apenas um dia, nem pensei duas vezes antes de decidir onde passar as horas que tinha na cidade.

Já tinha vindo em Belo Horizonte em outras oportunidades, então já conhecia o Mercado Central, só que às vezes penso que posso ter ido mil vezes em determinados lugares e sempre que volto parece a primeira vez. E cada dia mais, percebo que isso acontece quase sempre com mercados centrais. O mercado do ver o peso em Belém, no centro da cultura marajoara, um dos meus lugares preferidos no mundo; o Chelsea Market em Nova York, que a única palavra que posso usar é “amo”; o Mercadão de São Paulo; entre outros. E com esse mercado em Belo Horizonte não é diferente.

Fundado em 7 de setembro de 1929, uniu no mesmo local as feiras da Praça da Estação e da praça da atual rodoviária.

Inicialmente a céu aberto, a partir de 1964 foi adquirido pelos feirantes que construíram um galpão e começaram a revitalização até chegar ao que temos hoje, um imenso centro de 14.000m2 que reúne lojas de temperos, comidas típicas, restaurantes, bares, lojas, artesanato e artigos de todas as regiões de Minas.

Hoje o mercado é muito mais que um centro de compra e venda de itens regionais e se tornou um dos mais importantes pontos turísticos da cidade. Praticamente de domingo a domingo está repleto de visitantes que se espremem entre os corredores do mercado.

No Mercado não podemos deixar de provar as iguarias servidas dos diversos bares do local, com destaque para o fígado de boi com giló e os torresmos da região, que são crocantes e sequinhos.

Além disso, cada um feirante oferece um pedacinho do que está vendendo e percorrendo cada corredor você poderá provar de quase tudo vendido no local, desde os famosos queijos mineiros até geleias e doces de leite.

Se eu morasse em Belo Horizonte certamente visitaria o Mercado pelo menos uma vez por semana. Quem viver visitar, mesmo que por algumas horas como eu, não tem nenhum outro lugar onde você viva tanto da cultura de Minas Gerais como o Mercado Central. Então se estiver na capital mineira, visite esse mercado. Você não vai se arrepender!

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