The triad of Marajoara seasonings / A tríade dos temperos marajoara.

Every culinary culture has some especific characteristics and typical spices, which are part of the essence of the cuisine and are used in practically all the dishes of the region.

In the Marajoara region it is no different, where three specific seasonings make up practically all the dishes. They are the “urucum”, the cumin pepper and the black pepper.

“Urucum” is typical of the Marajoara region and practically has no flavor, it only adds color to the dishes, but in the region of northern Brazil, especially in the state of Pará, all dishes, without exception, carry that ingredient, which can be found in powder or even liquid, mixed with “tucupi” (liquid from manioc root) and other seasonings.

Cumin peppers are characterized by their intense, almost floral flavor and are often used in dishes, mainly meat and stews. It is sold in grain or powder by the markets of the city.

The black pepper I believe that is not a typical seasoning only of the region “marajoara”, but of practically all the cuisines of the world, the differential is that, almost always, comes accompanied by the cumin and, in many places, the black pepper and the cumin are selled mixed together.

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Em português…

A tríade dos temperos marajoara

Todo cultura culinária tem algum ou alguns temperos característicos e típicos, que fazem parte da essência da cozinha e estão em praticamente todos os pratos da região.

Na região marajoara não é diferente, onde três temperos específicos compõe praticamente todos os pratos. São eles o urucum, a pimenta cominho e a pimenta do reino.

O urucum é típico da região marajoara e praticamente não tem sabor, apenas acrescenta cor aos pratos, mas na região do norte do Brasil, especialmente no estado do Pará, todos os pratos, sem exceção, levam esse colorífico, que pode ser encontrado em pó ou ainda líquido, misturado com tucupi e outros temperos.

Já a pimenta cominho se destaca pelo sabor intenso e quase floral e é usada com frequência em pratos, principalmente de carnes e ensopados. Ela é vendida em grãos ou em pó pelos mercados da cidade.

Já a pimenta do reino acredito que não seja um tempero típico apenas da região marajoara, mas de praticamente todas as cozinhas do mundo, o diferencial é que, quase sempre, vem acompanhada do cominho e, em muitos lugares, a pimenta do reino e a pimenta cominho em pó vem misturadas.

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