Lula a dorê (fried squid)

If someone ask me to tell a dish that can be found on almost all beaches in the northeast, southeast and south of the country, this dish is the fried squid.

The dish is very simple and basic and are squid’s rings dipped in a mixture of ingredients and then fried in very hot oil. I love this dish and use the same base of the dough to prepare prawns and octopuses.

So, that’s the recipe.

  • 1 kg of squid cut into rings and left rest in the juice of one orange, half lemon, salt to taste and 4 cloves garlic, minced.

For the breading:

  • 1 cup of wheat flour
  • 1 tablespoon of cornstarch
  • 3 cloves of garlic, crushed
  • 1 spoon of finely chopped coriander
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • 1 tablespoon of spicy paprika
  • 2 eggs
  • 1/3 tea cup of milk
  • Salt
  • Ground black pepper
  • Frying oil

Method of preparation:

In a dish, beat the eggs, milk, garlic, ground black pepper, coriander and salt to taste until a homogenous liquid is obtained. Reserve.

In a bowl, combine the wheat flour, cornstarch, baking powder, spicy paprika and salt to taste.

In a deep frying pan, add enough oil to fry and preheat over low heat for about 3 minutes.

Pass the squids rings through the flour and in the mix of beaten eggs and then repeat the operation.

Fry in hot oil until golden brown. Remove the excess of oil using an absorbent paper and serve with your favorite sauce and with lemon.

Preparation time: 40 minutes

Yield: 6 servings.

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Em português…

Lula a dorê

Se tem um prato que você acha em quase todas as praias da região nordeste, Sudeste e sul do país, esse prato é a Lula a dorê.

O prato é muito simples e é básico e são anéis de Lula mergulhados em uma mistura cremosa de ingredientes e que depois são feitos em óleo bem quente. Eu amo esse prato e uso a mesma base da massa para preparo de camarão e polvo e todos ficam sensacionais.

Vamos a receita.

  • 1 kg de lula cortada em anéis e deixadas de molho no suco de uma laranja, meio limão, sal a gosto 4 dentes de alho picados

Para empanar:

  • 1 xícara de chá de farinha de trigo
  • 1 colher de sopa de amido de milho
  • 3 dentes de alho amassados
  • 1 colher de coentro picado finamente
  • 1/2 colher de chá de fermento químico em pó
  • 1 colher de páprica picante
  • 2 ovos
  • 1/3 de xícara de chá de leite
  • Sal a gosto
  • Pimenta do reino moída
  • Óleo para fritar

Modo de preparo:

Em um bowl, bata os ovos, o leite, o alho amassado, a pimenta do reino moída, o coentro e sal a gosto até obter um líquido homogêneo. Reserve.

Em outro bowl, misture a farinha de trigo, o amido de milho, o fermento químico, a páprica picante e sal a gosto (ajuste o sal aos poucos).

Em uma frigideira funda, coloque óleo suficiente para fritura e preaqueça em fogo baixo por cerca de 3 minutos.

Passe os anéis pela farinha e então pela mistura dos ovos batidos e repita a operação.

Frite em óleo quente até dourar.

Escorra o excesso de gordura com ajuda de papel absorvente e sirva com seu molho preferido e com limão.

Tempo de preparo: 40 minutos

Rendimento: 6 porções.

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