Candy carts: a typical culture of the cities of the coast of Rio de Janeiro / Carrinhos de doces: uma cultura típica das cidades do litoral do Rio de Janeiro.

Visiting several cities in the interior of Rio de Janeiro with a work team, almost every day we had lunch in a different city, sometimes in a food restaurant per kilo and in other opportunities in more sophisticated restaurants.

Irrespective of the city of the coastal area of Rio, I began to notice that there were several carts selling improvised sweets on the streets, like the picture above.

These sweets began to be my dessert every day and the only difficulty was to choose which one I would eat, since most of the time they let we taste all the sweets sold.

So you find several types of cakes, pies, coconut candy, mousse and in some even ice cream. The variety is huge and what impresses most is that I have never tasted a sweet that was bad. They seem to be made by the same person, such as quality and standardization, but after asking, each seller reported being a relative or themselves preparing what they sold.

I like sweets a lot and I would like these strollers to be scattered all over the regions, adapting of course to the local ingredients. I already imagine one of these in Belém, with cupulate, açaí and cupuaçu based desserts. Surely it was going to be successful!

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Em português…

Carrinhos de doces: uma cultura típica das cidades do litoral do Rio de Janeiro.

Visitando diversas cidades do interior do Rio de Janeiro com uma equipe do trabalho, praticamente todo dia almoçávamos em uma cidade diferente, as vezes em restaurante de comida por quilo e em outras oportunidades em restaurantes mais sofisticados.

Independentemente da cidade da região litorânea do Rio, comecei a perceber que espalhados pelas ruas tinham diversos carrinhos de venda improvisada de doces, como o da foto acima.

Esses doces começaram a ser, todo dia, minha sobremesa e a única dificuldade era escolher qual deles escolher, já que, na maioria das vezes, ele deixam provar todos os doces vendidos.

Então você acha diversos tipos de bolos, tortas, docinhos, cocada, mousse e em algumas até sorvete. A variedade é imensa e o que mais impressiona é que nunca provei um doce sequer que fosse ruim. Parecem ser feitos pela mesma pessoa, tamanha a qualidade e padronização, porém, após perguntar, cada vendedor relatou ser um parente ou eles mesmos que preparavam o que vendiam.

Eu gosto demais de doces e gostaria que esses carrinhos estivessem espalhadas por todas as regiões, adaptando claro para os ingredientes locais. Já imagino um cadinho desses em Belém, com sobremesas a base de cupulate, açaí e cupuaçu. Com certeza ia fazer sucesso!

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