Cold, soup, wine and work: the combination of Saturday night // Frio, caldo, vinho e trabalho: a combinação do sábado à noite.

I am in the state of São Paulo participating in another process of selection of landowners to receive incentives in exchange for actions to protect the rainforest.

Our selection processes usually take place all day, so at night we have to resolve the remaining work issues.

The district of São Francisco Xavier is located in the mountainous region of São Paulo and when we arrived at the hotel it was a very nice cold weather. I hurried to ask permission of the owner to use the kitchen and I made a bread, a soup, I opened a wine and stayed up late chatting and working. Of course in the broth there was a touch in my region so beloved that by coincidence I had carried it in my suitcase: the jambu cachaça.

This soup was made kind of offhand, but it was so good I want to split it here. If you have the ingredients you can’t stop trying.

Let’s go to the recipe.

Ingredients:

  • 1 kg of cooked pumpkin
  • 200 grams of gorgonzola cheese
  • 5 basil leaves
  • 5 large cloves of garlic mashed
  • 1/2 chopped onion
  • 200 grams of diced bacon
  • 200 ml of jambu cachaça
  • Salt
  • Black pepper
  • Extra virgin olive oil
  • Grated Parmesan cheese

Method of preparation:

In a small skillet or pan reduce the jambu chachaça over low heat until it loses about 50% of its contents. Set it aside.

In a blender place the pumpkin, reduced cachaça, gorgonzola cheese and basil leaves. Cover with water and process until smooth.

In a large saucepan over low heat, place a drizzle of olive oil and sauté the onion and garlic until the onion is transparent. Then put the bacon and sauté, letting lose fat. Put salt and black pepper to taste and pour the contents of the blender. Let it cook for about half an hour, stirring constantly, adding water little by little leaving a not too thick broth consistency. Adjust salt if necessary, remembering that there will still be the grated cheese at the end in each serving.

Turn off the heat and serve hot.

Yield: 8 servings

Preparation time: 40 minutes.

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EM PORTUGUÊS…

Frio, caldo, vinho e trabalho: a combinação do sábado à noite.

Estou na serra paulista participando de mais um processo de seleção de proprietários rurais para receberem incentivos em troca de ações de proteção da mata atlântica.

Nossos processos de seleção geralmente ocorrem o dia todo, então de noite temos que resolver as demais pendências do trabalho.

O distrito de São Francisco Xavier fica localizado na região serrana de São Paulo e quando chegamos na pousada estava um frio bem gostoso. Me apressei de pedir autorização do dono para usar a cozinha, fiz um pão, um caldo, abri um vinho e fiquei até tarde batendo papo e trabalhando. E claro que no caldo tinha um toque na minha região tão amada que por uma coincidência tinha levado na minha mala: a cachaça de jambu.

Esse caldo foi feito meio que de improviso, mas ficou tão bom que quero dividir aqui. Se tiverem os ingredientes não podem deixar de tentar.

Vamos pra receita.

Ingredientes:

  • 1 kg de abóbora cozida
  • 200 gramas de queijo gorgonzola
  • 5 folhas de manjericão
  • 5 dentes grandes de alho amassados
  • 1/2 cebola cortada
  • 200 gramas de bacon cortados em cubos médios
  • 200 ml de cachaça de jambu
  • Sal
  • Pimenta do reino
  • Azeite Extra Virgem
  • Queijo parmesão ralado

Modo de preparo:

Em uma frigideira ou panela pequena reduza a cachaça de jambu sobre fogo baixo até perder cerca de 50% do conteúdo. Desligue e reserve.

Em um liquidificador coloque a abóbora, a cachaça, o queijo gorgonzola e as folhas de manjericão. Cubra de água e bata até obter um creme homogêneo.

Em uma panela grande sobre fogo baixo, coloque um fio de azeite e refogue a cebola e o alho até a cebola ficar transparente. Então coloque o bacon e refogue, deixando perder gorduras Coloque sal e pimenta do reino a gosto e despeje o conteúdo do liquidificador. Deixe cozinhar por cerca de meia hora, mexendo sempre, adicionando água pouco a pouco deixando uma consistência de caldo não muito espesso. Ajuste sal se necessário, lembrando que ainda haverá o queijo ralado ao final em cada porção.

Desligue o fogo e sirva quente.

Rendimento: 8 porções

Tempo de preparo: 40 minutos.

One Comment Add yours

  1. The soup sounds delicious!
    We dont have jambu cachaca, but maybe it is possible to use Calvados instead … 😉

    Like

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