Acai Ravioli with Pará nut and grana padano Filling and Pará nuts Sauce / Ravióli de açaí com recheio de grana padano e Castanha do Pará e molho de castanha do Pará.

This is one of the recipes that I love the most and that adds much of what I think as a diffuser of Pará cuisine, mixing the best of two important culinary cultures.

Let’s go to the recipe:

For ravioli pasta:

  • 75 grams of acai powder
  • 1 egg
  • 1 gem
  • 200 grams of wheat flour
  • Olive oil
  • Salt

For the filling:

  • 100 grams of finely grated Brazil nuts
  • 100 grams of finely grated padano grana cheese
  • 100 grams of creamy cheese
  • Salt

For the Brazil nut sauce:

  • 1/2 small finely chopped onion
  • 1 tablespoon of salted butter
  • 150 ml of Brazil nut milk
  • 100 ml of heavy cream
  • 50 grams of cream cheese
  • 50 grams of grated buffalo Parmesan cheese
  • Freshly ground black pepper
  • Salt

Method of preparation:

Start with the dough. In a bowl, lay the eggs and mix with the acai powder, a spoonful of olive oil and a pinch of salt. Then add the wheat flour, gradually mixing with a spoon. Gradually work with your hand until it begins to come off the finger, adjusting with flour. This dough should not be too dry, so when it starts to unglue, rub olive oil in your hands and work the dough until smooth (usually 5 minutes). Reserve in refrigerator for two hours packed in plastic film.

Prepare the filling by mixing all the ingredients and adjusting the salt to taste. Reserve.

After two hours, roll the dough until it is about half a millimeter (very thin), working with wheat flour and cut into a disc format. Fill and fold in half, wetting the ends and closing with a fork or a pasta cutter. Reserve.

Prepare the sauce in a pan over low heat, initially braising the onion in butter with a pinch of salt. Then add the cream cheese, grated parmesan cheese and Brazil nut milk. Stir constantly until it boils. Add the heavy cream and put salt and freshly ground black pepper to taste. Turn off the heat and set aside.

In a large pan put water up to two fingers below the edge, put a handful of salt (the water has to be salty because the ravioli mass does not take too much salt) and a tablespoon of olive oil. Wait to boil and cook the ravioli until there is al dente (it can’t get too soft, cause the dough will melt). Drain the ravioli, mix with the sauce and serve with some grated Parmesan cheese.

Yield: 6 servings.

Preparation time: 5 hours.

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Em português…

Ravióli de açaí com recheio de castanha do Pará e grana padano e molho de castanha do Pará 

Essa é uma das receitas que mais tenho afeição e que agrega muito do que penso enquanto difusor da culinária paraense, misturando o melhor de duas culturas culinárias tão importantes. 

Vamos à receita: 

Para a massa de ravióli:

  • 75 gramas de açaí em pó 
  • 1 ovo 
  • 1 gema
  • 200 gramas de farinha de trigo
  • Azeite de oliva
  • Sal

Para o recheio: 

  • 100 gramas de castanha do Pará ralada finamente 
  • 100 gramas de queijo grana padano ralado finamente 
  • 100 gramas de queijo cremoso 
  • Sal 

Para o molho de castanha do Pará:

  • Meia cebola picada finamente 
  • 1 colher de manteiga com sal 
  • 150 ml de leite de castanha do Pará 
  • 100 ml de creme de leite
  • 50 gramas de cream cheese 
  • 50 gramas de queijo parmesão de búfala ralado
  • Pimenta do reino moída 
  • Sal 

Modo de preparo:

Comece pela massa. Em um bowl, coloque os ovos e misture com a farinha de açaí, uma colher de azeite de oliva e uma pitada de sal. Então vá adicionando a farinha de trigo, misturando aos poucos com uma colher. Aos poucos vá trabalhando com a mão até começar a desgrudar do dedo, ajustando com farinha de trigo. Essa massa não pode ficar muito seca, então quando começar a desgrudar, passe azeite nas suas mãos e trabalhe a massa até ficar homogênea (geralmente 5 minutos). Reserva na geladeira por duas horas embalada em papel filme. 

Prepare o recheio misturando todos os ingredientes e ajustando o sal a gosto. Reserve. 

Após as duas horas, abre a massa com um rolo até ficar com a espessura de cerca de meio milímetro (bem fina), trabalhando com farinha de trigo e corte em formato de disco. Recheie e dobre ao meio, molhando as extremidades e fechando com um garfo ou com um cortador de massas. Reserve. 

Prepare o molho em uma panela sobre fogo baixo, inicialmente refogando a cebola na manteiga com uma pitada de sal. Em seguida coloque o queijo cremoso, o queijo ralado e leite de castanha do Pará. Mexa constantemente até levantar fervura. Adicione o creme de leite e 

coloque sal e pimenta do reino moída a gosto. Desligue o fogo e reserve. 

Em uma panela grande coloque água até dois dedos antes da borda, coloque um punhado de sal (a água tem que ficar salgada, pois a massa do ravióli não leva muito sal) e um fio de azeite. Espere ferver e cozinhe os raviólis até ficar lá dente (não pode ficar muito mole, senão a massa desmancha). Escorra os raviólis, misture com o molho e sirva com um pouco de queijo parmesão ralado. 

Rendimento: 6 porções.

Tempo de preparo: 5 horas. 

5 Comments Add yours

  1. this sounds so good, but I don’t get acai powder in Denmark. But I should be able to get Para nuts now, they are usually in shops in December. Let’s see. I will report … 😉

    Liked by 1 person

    1. Otto Vanetta says:

      Acai powder is hard to find even here. But it’s really good!

      Liked by 1 person

      1. I have just found it online at 33 USD for 125 g. They must be out of their minds …

        Liked by 1 person

      2. It is, I presume, because here they sell it as superfood in health shops.

        Liked by 1 person

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